Elektronik Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan (e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMM, ve e-MM) belgelerin, istisnai durumlar haricinde, kağıt olarak düzenlenmesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanır.
21 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile 2022 yılında uygulanacak ceza tutarları %36,20 (otuz altı virgül yirmi) olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırıldı.
1 Ocak 2022’de yürürlüğe giren “Özel Usulsüzlük Ceza Had ve Tutarları”na göre, 2022 yılında uygulanacak ceza tutarı 500 TL olarak düzenlendi.
2022 e-Fatura düzenlememe cezası nedir?
- e-Faturanın alınmaması,
- e-Faturanın verilmemesi,
- Gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi,
- Düzenlenen e-Fatura‘nın aslı ile örneğinde farklı tutarlara yer verilmesi,
- e-Belge (elektronik belge) olarak düzenlenmesi gereken e-Faturanın kağıt olarak düzenlenmesi,
- e-Fatura‘nın (7103 Sayılı Kanunun 227. maddesine göre) hiç düzenlenmemiş sayılması,
halinde her bir belge için 500 TL usulsüzlük cezası kesilir.
Ayrıca e-Belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici (ÖKC) cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmemesi, kullanılmaması, bulundurulmaması, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verilmesi, gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş sayılması durumunda her bir belge için 500 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
Her bir belge türüne ilişkin olarak bir tespit için toplam ceza 25 bin TL’yi, bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza 250 bin TL’yi geçemez.
Resmi Gazetede yayınlanan 2022 yılında uygulanacak özel usulsüzlük ceza listesine ulaşmak için tıklayınız.