E-Arşiv Fatura
Elektronik arşiv fatura sitemi bir arşivleme işi gibi gözükebilir. Ancak işleyiş tarzı ve prensibi biraz daha farklıdır. Elektronik fatura dışında kalan kullancılar e – arşiv fatura işlemine tabi tutulur. E – arşiv faturanın, elektrik faturadan ayrıldığı en önemli özelliği kayıt ortamında da düzelenmesi ve ibraz edilmesidir.
E-Arşiv Fatura Nedir?
Elektronik arşiv fatura, e – fatura kapsamı dışında kalan kurum ya da kişi için hem kağıt hem de elektronik faturaların saklanmasını sağlayan bir sistem şeklinde tanımlanmaktadır. E – arşiv fatura elektronik ortamda saklanır ve kayıt altına alınır. Ayrıca geleneksel fatura olarak da ibraz edilmesi zorunludur.
Elektronik arşiv fatura Vergi Usul Kanunu 433 sıra numarasında yer alan tebliğe göre muhafaza ve ibraz edilmelidir. Elektronik ortamda düzenleme ve ikinci nüshasının dijital ortamda saklanması ve ibraz edilmesidir.
Elektronik arşiv faturadan yararlanmak için kullanıcıların 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ baz alınarak e – fatura kayıdına sahip olmaları gereklidir. Kayıtlı oluşan kullanırlar haricinde bulunan tüm mükelleflerin faturaları e – arşiv faturası olarak adlandırılır.
Elektronik Arşiv Fatura Kullanma Zorunluluğu
E – arşiv fatura bazı işletme ya da kullanıcılar tarafından kullanılma zorunluluğu bulunmaktadır. 433 numaralı Vergi Usul Kanunu’na göre dijital ortamda bir ürün veya hizmet satan mükelleflerin 2014 yılı gelir tablosu brüt olarak 5 milyon lira ya da üzeri ise elektronik arşiv sistemine geçmesi zorunludur. Bunların dışında zorunlu olmayan mükellefler ise istediği şekilde uygulamaya geçiş yapabilmektedir.
E – Arşiv Fatura Hizmeti
Elektronik arşiv fatura için mükellefler belirlenen uygulamaları kullanmasında hiçbir sakınca yoktur. Kullanıcılar kendilerine ait bilgi işletim sistemi ya da başkanlıktan izin alarak özel entegratör kullanabilir. Bununla ilgili hizmet almak isteyem mükelleflerin ikinci bir kişiye başvurmalarında sakınca yoktur.
Özel entegratör ile birlikte elektronik arşiv fatura hizmeti mükelleflere verilebilmektedir. Özel uygulamalar sayesinde kullanıcılar da büyük bir yükün altından kurtulabilmektedir. Ekstra herhangi bir ikinci uygulamaya ihtiyaç duyulmadan sistemin entegreli şekilde yapılması sağlanır.
Elektronik Arşiv Faturanın Avantajları
- E – arşiv fatura, elektronik faturadan en belirgin farkı dijital bir belge olarak basılıyor, olmasıdır.
- Kullanıcılar isteğe göre kendilerine ait özel bilgi sistemlerini kullanabilir. Buna ek olarak özel bir entegratör de alabilir.
- Elektronik arşiv fatura internet haricinde satış yapanlar için isteğe bağlıdır. Yani bir zorunluluğu bulunmaz.
- Mali mühür ve zaman dalgasıyla onaylanıp koruma altına alınır.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor verilir ve serbest bir format kullanılır.