E-Defter
Hayatımızda yaşanılan teknolojik gelişmelerin bazılarını iş dünyasında da görebilmekteyiz. Dijital ortama geçiş ile birlikte yapılan pek çok işlem için yeni yeni kararlar verilmektedir. Bu kararların birçoğu daha öncesinden verilmiş olsa da alışmak zaman aldı. E-defter uygulamasında bunlardan biri.
Kanunen tutulması zorunlu olan elektronik defter sistemi işlemlerin dijital ortama aktarılması ile ilgili bir konudur. Uygulama ilk olarak 13/12/2011 tarihinde Remi Gazetede, elektronik defter genel tebliğ sıra numarası 1 olarak yayımlanmış ve bu tarih itibariyle de yürürlüğe girmiştir.
E-Defter Nedir?
Elektronik defter, kanunen tutulması zorunlu hale gelen büyük defter ve yevmiyelerin dijital ortamda kayıt edildiği ve maliyeye e – imza ile berat edildiği bir uygulamadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ise,
“Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde duyulan format ve standartlara uygun biçimde elektronik dosya şeklinde hazırlanması, kağıt ortamında bastırılmaksızın kayıt altına alınması, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesine imkan tanımayı hedefleyen hukuki ve teknik düzenlenmelerin bütünüdür.” Şeklinde tanımlanmaktadır. Ayrıca http://www.edefter.gov.tr üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilir ve site üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Elektronik Defter ile İşlemlerin Yapılması
İlk olarak yevmiye defterinin boyutu belirlenir ve sınırı aşıp aşmadığı kontrol edilir. Ardından imzası atılır.
Yevmiye defterinin şeması yapılır. Yapılan şemanın şematron kontrolleri eksiksiz şekilde düzenlenir.
Defterin beratı oluşturularak imzası atılır.
Beratı oluşturulup imza atıldıktan sonrada şema ve şematron kontrolleri yapılır.
Berat sıkıştırma işlemi gerçekleştirilir.
Son olarak ise herhangi bir hatası bulunmayan dosyalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfasına yüklenir.
E-Defter Kullanım Zorunluluğu
Vergi Usül Kanunu’na göre 10 milyon ve üzerinde bir ciroya sahip olan mükellef elektronik defter uygulamasını zorunlu olarak kullanmaktadır. Zorunlu mükelleflerin yanında isteğe bağlı olarak geçiş yapmak isteyenlerde tercih edebilir. İsteğe bağlı olarak geçiş yapanların e – fatura kullanıcısı olmalarına da gerek yoktur. Ayrıca zorunlu mükellefler e – deftere geçişi yıl başında yapmaları gerekir. Gönüllü geçecek olan kullanıcılar ise dönem içinde bu işlemi yapabilmektedir.
Elektronik Defter Hizmeti
E-defter için hizmet almak isteyen mükellefler özel entegratör sistemlerine başvuru yapabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden kolaylıkla başvuru işlemlerinin yapıldığı gibi sorasında da gerekli takipleri yapabilmek adına konuyla ilgili hizmet almak işi kolaylaştıracaktır.