E-Fatura İptal İşlemleri
E -fatura hayatımıza girdikten sonra pek çok kolaylık sağladığı aşikar. Bunun tersini düşünmek belki de kabalık olur. Getirdiği yenilikler sayesinde işler ve işlemler daha çabuk hallolmakta. Ancak bu elektronik fatura ile birlikte öğrenmemiz gereken yeni argümanlar da ortaya çıktı. Mesela elektronik fatura nasıl iptal edilir?
E – Fatura İşlemleri Nasıl İptal Edilir?
E – fatura iptali için belli bir düzenleme yapılması gereklidir. Bu düzenleme ile birlikte elektronik faturayı iptal edebilmek mümkündür. İptal işlemi ise 2 farklı yolla yapılabilmektedir. Biri temel elektronik fatura, diğeri ise ticari elektronik fatura.
Temel E – Fatura İptali
Temel elektronik fatura iptali basit bir işlemden geçmektedir. “Temel Fatura” adı altında düzenlenen faturaların iptali yapılır. Bu işlem Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleşir. “E – Fatura İptal Portalı ile birlikte işlemler tamamlanır.
Faturayı düzenleyen kurum ya da işletme sahibi iptal işlemi oluşturur ve iptal talebini gerekli mercilere gönderir. Fatura üzerinde yer alan numara, tutar bilgileri satan kişi tarafından imzalanır. Daha sonrasında GİB portalı üzerinden iptal talebi oluşturulur. İptal işlemi ancak onay verildikten sonra gerçekleşir.
Ticari E – Fatura İptali
Ticari e – fatura, temel e – faturadan biraz daha farklı şekilde işlemlerden geçer. Ticari elektronik faturada iptal için gönderilen kişiye onay verme ya da reddetme seçenekleri sunulur. Müşteriye sunulan fatura iptali nihai karardan sonra akıbeti belli olur. Burada alıcı elektronik faturayı 8 gün içinde kabul veya red cevabı verebilir.
E – Fatura İptal Edilme Süresi
E – fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanan ve işletmelere büyük kolaylık sağlayan dijital ortamda yapılabilen fatura uygulamasıdır. Bu uygulama ile birlikte daha az kayıt israfı ve maliyet hedeflenmiştir. Sisteme dahil olan ya da henüz yeni dahil olacak kişiler için elektronik fatura bir zorunluluk bulunmaktadır. Tüm bunların yanında geleneksel faturalarda olduğu gibi iade ya da iptal işlemleri yer almaktadır.
Geleneksel kayıt faturada yapılan iptal işlemleri elektronik ortamda da geçerlidir. Mantık olarak aynı olsa da belli başlı farkları bulunur. İşlemlerin tümü dijital ortamda yapıldığı için daha dikkatli veri girişlerinin sağlanması gerektiğini hatırlatalım. Elektronik fatura işlemleri yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından incelenmektedir. Peki e fatura da iptal etme süresi ne kadardır?
E – Fatura İptal Süreleri
Elektronik faturaların iptalinde en merak edilen soruların başında iptal süreleri gelir. Kurum, işletme sahibi veya alıcı için iptal sürelerinin zamanında yapılması son derece önemlidir. Belli bir süre zarfından iptal işlemlerinin gerçekleşmemesi sürecin bitmesine neden olur. Yani alınan ürün ya da hizmet tamamen kişiye kalır.
Ticari e – fatura da iptal süresi 8 gündür. Alıcının 8 gün içerisinde kabul veya red şeklinde bir işlem yapması gerekir. Yapılmayan işlemlerde fatura olduğu gibi kabul edilir. Kurumun kestiği faturalarda ise iptal etme süresi ise 7 gündür. Yine aynı şekilde 7 gün içinde işlem yapılmazsa, fatura olduğu gibi kalır.
E – Fatura İptal Portalı
Elektronik fatura da en önemli aşamalardan biri de iptal işlemleridir. E – fatura iptal işlemleri düzgün yapıldığı sürece bir sıkıntı olmayacaktır. Ancak sisteme yeni alışan ya da henüz uyum sağlayamayan kişiler için zor olacaktır. Bunun için istenildiği yerde konunun uzmanlarından destek almak da mantıklı bir tercihtir. Öte yandan elektronik fatura iptaller, Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı üzerinden de yapılabilmektedir.
05.03.2019 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından www.efatura.gov.tr sitesinden “Temel E – Fatura İptali” için bir bildirge yayımlamıştır. Başkanlık tarafından yayımlanan bildirgeyle birlikte temel düzeyde yapılacak işlemler “E – Fatura İptal Portalı” üzerinden gerçekleşebilmektedir.
E – Fatura Portalı Üzerinden İptal İşlemleri
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sağladığı imkanla beraber “Temel E – Fatura İptali” kolaylıkla yapılabilmektedir. Aşama aşama gidilerek iptal işlemlerini zahmetsizce halledebilirsiniz. Şimdi bu işlemleri kısaca ve anlaşılır bir şekilde sizlere madde madde açıklayayım.
Öncelikle elektronik fatura iptal talebi oluşturulmalıdır. Portal üzerinde yer alan “Fatura İptal Talebi Oluşturma” butonuna tıklanmalıdır. Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza “Elektronik Fatura İptal Talebi Girişi Ekranı” açılır.
İptal talebi giriş ekranı açıldıktan sonra ikinci adıma geçilir. Bu adımda “Fatura Numarası” ve “Ödenecek Tutar” alanları doldurulur. Akıllı kart ve şifre bilgileri girildikten sonra “Talep Oluştur” seçeceğine tıklanır. Tüm bilgileri kontrol ettikten sonra “Onayla” butonu seçilir.
İşlemlerin takibi ise yine ayı ekranın alt tarafında yer alan “İptal Edilmesini Talep Ettiğiniz Faturalar” seçeneğinden göz atabilirsiniz. Burada “Onay Bekliyor” ve onay geldikten sonra “E – Fatura İptal Edildi” yazısını görebilirsiniz.
E – Arşiv Fatura İptali Nasıl Gerçekleşir?
Elektronik fatura da olduğu gibi e – arşiv fatura da iptal edebilme işlemleri bulunmaktadır. Elektronik arşiv fatura iptal işlemleri, e- fatura gibi hemen hemen aynı aşamalardan geçiyor. Faturaların elektronik ortama geçmesi bir kolaylık olduğu gibi iade ve iptal edilmesi içinde ayrı bir kolaylık sağlandı. Kayıt faturanın yaptığı tüm işlemler bu sayede elektronik ortama taşındı. Defter tutmasında tutunda iade ve iptal işlemlerine kadar her şeyi yapabilmek mümkün.
Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre iptal işlemleri belirlenen hükümler içinde halen geçerlidir. Tüm işlemlerin yapılacağı aşamalar tamamen yasal şekilde işlenmektedir. Aşamaların yasal ve usülüne göre yapılması işlemlerin daha çabuk sonuçlanmasına yardımcı oluyor. Bu da işlemleri yapan kişileri memnun ediyor.
E – Arşiv Fatura İptal İşlemi
E – arşiv fatura da iptal işlemleri aynı elektronik faturadaki gibi yürütülmektedir. Bunu girişte de belirtmiştik. İptal sürelerine kadar tim işlemler aynı. Elektronik arşiv fatura iptal işlemlerinde alıcıya göre hareket edilmektedir. Alıcı şirket mi yoksa bir bireysel müşteri mi, ona göre işlem yapılmaktadır.
Alıcı kişi şirket sahibi ise ayın e – faturadaki gibi İade ya da iptal işlemleri 7 günde tamamlanmaktadır. Alıcı için fatura resmileştiği andan itibaren 7 gün içinde reddetme hakkına sahiptir.
Alıcı bir bireysel müşteri ise 30 gün iade süreci vardır. Tüketici hakları tarafından tanınan bu yasal süreç ile birlikte müşteri 30 gün içinde iade işlemlerini başlatabilir.
E – Arşiv Fatura İptal İşlemlerinde Raporlama
Elektronik fatura işlemlerinde her sene belli bir güncellemeler yapılmaktadır. Sistemin yenilenmesindeki amaç daha hızlı bir hizmet sağlamaktır. Bu sistemsel güncellemeler iptal işlemlerine de yansımaktadır. E – arşiv fatura işlemlerinde de 2019 yılı itibariyle bir takım güncellemeler gelmiştir. Yapılan güncelleme ile birlikte iptal ve raporlama süreçleri yenilendi.
İşletme sahiplerinin elektronik faturaya alıştıktan sonra geleneksel faturaya karşı bakış açılarında değişkenlik gözlemlenmiştir. Daha basit ve kolay bir işlem yapısına sahip olması sistemi özgün kılmıştır. Zaman ve maliyet gibi kavramlarında minimum seviyeye inmesi işletmelerin geçişinde büyük etken olmuştur.
Elektronik arşiv fatura işlemlerinde de yaşanılan olumlu gelişmeler aynı zamanda iptal işlemlerine de yansımıştır. Geleneksel kağıt fatura da aşina olduğumuz bu işlemi yürütmek tamamen dijitale taşınmıştır. Ayrıca iptal işlemleri, raporlama ve iade gibi aşamaları bir destek alarak da tamamlayabilmek mümkün hale gelmiştir.
E – Arşiv Fatura İptalinde Raporlama Süreci
Elektronik arşiv fatura iptallerinde 2019 yılından önce farklı bir işlem dizesi uygulanıyordu. Ancak 2019 yılı itibariyle yeni bir karar alındı. Artık raporlama işlemleri 2 günde bir otomatik olarak yapılarak güncellendi.
2019 öncesinde faturaları takip eden ayın en geç 15’ine kadar faturalar rapor haleni getiriliyordu. Bu süreç daha aza indirildi. Örnek vermek gerekirse, 1 Haziran ayında faturası kesilen ve 5 Haziran günü gönderilen fatura, 7 Haziran’da raporu Gelir İdaresi’ne bildirilmelidir.