E-Fatura
Elektronik fatura, kağıt olarak bildiğimiz faturaların dijital ortamda yer aldığı şeklidir. Günümüzde artık geleneksel kağıt faturalar neredeyse bitmektedir. Birçok şirket dijitale ayak uydurarak e – fatura sistemine geçmektedir. Henüz yeni bir sistem sayılmasa da şirketlerin elektronik faturaya geçmesi zaman almıştır. İleriki dönemlerde de yeni yeni bu sisteme geçiş yapanlar olacaktır. En sonunda ise Türkiye’de bulunan tüm şirketlerin elektronik faturaya geçtiğini görebileceğiz.
E-fatura sistemi daha çok şirketi ve doğayı düşünen bir hamledir. Yani şirket için bütçe dostu olan bir sistemdir. Sadece bütçe olarak değil zamansal boyutunu da ele aldığımızda avantajını görebilmek mümkündür. Kayıt israfının az olmasıyla birlikte de doğayı korumaya katkınız olacaktır.
E-Fatura Nedir?
Elektronik ya da dijital ortamada hazırlanan ve herhangi bir somut kağıda ihtiyaç duyulmadan yapılabilen işlemlere e – fatura denir. Elektronik fatura tamamen dijital ortamda üretilmektedir. Hiçbir şekilde kağıda basma işlemi yapılmamaktadır. Elektronik fatura müşteri ya da kullanıcıya e – posta ve türevleri ile gönderimi gerçekleşir.
E-Faturaya Geçiş Adımları
Elektronik faturaya geçmek için nasıl bir şirkete sahip olduğunuzun önemi yok. Şahıs, Limited ya da Anonim Şirketleri kolaylıkla elektronik faturaya geçiş yapabilir. Başvuru işlemleri takribi olarak 30 dakika da tamamlanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden kayıt oluşturarak başvuru yapılabilir. Ancak elektronik imzanızı ya da ıslak imza değeri taşıyan e – imzayı almayı unutmayın.
Başvuru ekranından kayıt olarak elektronik fatura beyanını gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemde daha detaylı bir forum doldurmanız gerekecektir. İsterseniz elektronik faturayla ilgili hizmette alabilirsiniz. Bu sayede karmaşık gibi gözüken işlemleri uzman kişiyle beraber daha çabuk çözebilirsiniz.
Elektronik Faturaya Geçiş Ücretleri
Elektronik faturaya geçiş için bir miktar ödeme yapmanız gerekmektedir. Ancak bu ödemeler gözünüzü korkutmasın oldukça makul ücretlerle elektronik fatura geçmek mümkün. Her sene değişiklik gösteren ücretler şu anlık 155 ile 245 arasındadır.(Bu rakama KVD dahil değildir.) Ayrıca hizmet aldığınız bedelle birlikte kolaylık geçiş işlemlerini bitirebilirsiniz.
E-Faturayı Kimler Kullanmaktadır?
Elektronik fatura için mükellef durumda bulunan kişiler 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle geçemeleri gerekiyordu. Zorunlu olan bu geçiş her sene değişiklik gösterebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da her sene aşağıya çekilen cirolar e – faturaya geçişi değiştiriyor. Kısacası ticari faaliyet gösteren Anonim, Limited ve Şahıs şirketleri elektronik fatura için mükellef içinde yer alıyor.cironun altında kalanlar ise istek dahilinde e – fatura sistemine geçebiliyor.