E – İmza
Tüm yapılan işlemlerin bir de elektronik karşılığı var. Kağıt faturanın karşılığı e- fatura, klasik defterin karşılığı e – defter gibi. E – imza da bu furyanın içinde yer alan bir başka elektronik düzenleme. Hemen hemen yaşantının içinde yer alan birçok öğenin dijital ortamda karşılığı var. Bunu iş dünyasında daha fazla görebilmek mümkün.
Teknolojinin hızlanması karşısında ticari hayatına devam eden firmalarda sessiz kalmıyor. Yaşanılan gelişmeleri yakından takip edip, gerekli yerlerde sistemin bir parçası oluyor. Uygulama gereken yerlerde ise direkt ya da pilot uygulama ile yeni teknolojilere geçiş yapılıyor.
Elektronik imza, elbette teknolojinin geldiği son nokta değil. Fakat işletmeler için büyük kolaylıklar sağlıyor. Öncelikle e – imzanın güvenilir olmadığı kanısını bir kenara bırakmak gerekir. Geleneksel imza kadar e – imza da güvenilir. Sonuçta her kullanıcının kendine özgü bir elektronik imzası olmaktadır.
E – İmza Nedir?
Elektronik imzanın birden fazla tanımı var. Bu tanımlardan iki tanesini paylaşmak yeterli ve açıklayıcı olacaktır. Bir elektronik ya da dijital veri kısmına eklenen veya bu elektronik verilerin bir mantıksal bağlantısı bulunan ve kişinin kimlik doğrulama amacıyla kullanabildiği imza türüdür. E – imza, 5070 Sayılı Kanuna göre ıslak imza ile aynı sayılabilecek ve tamamen elektronik bir ortamda herhangi bir belgede kullanılan kişinin kim olduğunu belirten veriye denir.
Elektronik imza, hukuken ıslak imza ile aynı statüye sahiptir. Yani ıslak imza ile eşdeğerdir. Ancak elektronik imza klasik bir imzadan farklıdır. Amacı ve prensibi aynı olsa da özelinde farklı içeriklere sahiptirler. Elektronik imza da harf, rakam, sembol ya da karakter içerebilmektedir. Kimlik doğrulama işlemleri sayısal bir veri olarak gözükebilir. Ayrıca imza atılacak olan metin, içerik ya da belgeye göre değişkenlik gösterebilir.
Elektronik İmza Başvuruları Nasıl Yapılır?
E – imza alabilmek iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Elektronik imza hem bireysel hem de kurumsal olarak alınabilmektedir. Her ikisi için farklı belgeler istenmektedir. Bireysel e – imza için;
- Başvuru yapacak kişinin nüfus cüzdanı, pasaport ve sürücü belgesi
- Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi
- Başvuru formu
Kurumsal e – imza için gerekli belge yukarıdaki maddeye ek olarak, Ticaret Sicil Memurluğundan son 6 ayı kapsayan faliyet belgesinin aslının alınmasıdır. Bunlarla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan elektronik imza alabilmek mümkündür. Bu kurumlar ise;
- TUBİTAK – UAKAE
- TürkTrust Bilgi İletişim ve Bilişim güvenliği Hizmetleri
- E – İmza Bilgi Güvenliği Hizmetleri
- EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri
- Elektronik Bilgi Güvenliği