E – İrsaliye
E – irsaliye ne olduğunu bilmek için öncelikle irsaliye nedir? Sorusuna cevap vererek başlayalım. İrsaliye, satıcı tarafından hazırlanan ve bir mal ya da hizmetin satış işleminin tamamlanmasıyla tutarın bir belge olarak tanımlanmasıdır. İrsaliye satışın gerçekleşmesinden sonra verilen bir belgedir. Fatura gibi düzenlense de irsaliye biraz daha farklıdır. Ve irsaliye belgesinin tam ve eksiksiz bilgi vermeleri gerekir. Aksi halde irsaliye geçersiz sayılır.
E – fatura ve e – arşiv fatura gibi uygulamaların hayata geçmesi iş dünyası açısından oldukça önemliydi. Bu ikilinin yer aldığı elektronik ortama irsaliye de katıldı. Diğer ikiliye göre yeni sayılan elektronik irsaliye yine tamamlayı bir sistem oldu. Çoğu işletme ve şahıs şirketlerinin benimseyeceği bir uygulama oldu.
E – İrsaliye Nedir?
Elektronik irsaliye, yukarıda tanımı yapılan irsaliyenin dijital versiyonudur. Kağıt olarak tanımlanan ve belge, döküman gibi araçlarla sunulan irsaliye, elektronik ortamda ise tamamen dijital şekilde sunulmaktadır. Elle tutulur bir yanı olmasa da bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi teknolojik aletlerde görülebilmektedir.
Normalde irsaliye iki şekilde ele alınır. Sevk ve taşıma irsaliyesi olarak bilinir. Ancak e – irsaliye daha çok sevk olarak öne çıkıyor. Elektronik irsaliye sisteminin uygulanması ise yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Uygulama 487 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile birlikte Resmi olarak başlamıştır.
Elektronik İrsaliyede Zorunlu Olan Bilgiler
- Elektronik irsaliyeyi düzenleyen şirketin tüm bilgileri
- İrsaliyenin düzenlendiği tarih ve belge numarası
- İrsaliyeyi alacak kişinin bilgileri
- Taşınan malın türü ve miktarı
- Fiili sevk edilecek tarih
- Saat ve dakika şeklinde teslimatı yapılacak malın sevk zamanı
E – İrsaliye Kullanım Avantajları
- Elektronik irsaliyeler 10 yıl boyunca dijital ortamda saklanabilir.
- E-irsaliye sayesinde alıcı ile oluşacak sorunlar karşısında daha çabuk süreçler yaşanabilmektedir.
- Kağıt ve basım gibi konularla uğraşmazsınız. Bu da maliyeti düşürür.
- Dijital ortamda olduğu için kaybolma riski bulunmaz.