Akıllı cep telefonları ve tabletler gibi mobil cihazların yaygınlaşması, dijitalleşmenin hız kesmeden yükselmesini beraberinde getirdi. Dijitalleşmeyle birlikte fiziksel satışlar olarak adlandırılan mağaza satışları gibi kanallarla e-ticaret gibi dijital kanallar arasındaki makas giderek azalıyor. Bu nedenle de e-ticaret hiç olmadığı kadar önemli bir yere geldi.
KOBİ’lerin e-ticarette başarılı olabilmesi için ise yıllar içerisinde değişen trendlere ayak uydurması gerekiyor. E-ticaret trendlerine uyum sağlayan KOBİ’ler, dijital dünyaya ayak uyduramayanlara göre çok daha hızlı bir gelişim süreci yaşayabiliyor.
Dijitalleşen İşletmeler Öne Çıkıyor
Ticaretin dijitalleşmesi ile beraber işletmelerin de dijitalleşmesi gerekiyor. Dijitalleşmeyi ise çok zor, karmaşık veya tüm işlemleri kapsayan bir durum olarak düşünmemek gerekiyor.
KOBİ’lerin dijitalleşmeye bir süreç olarak bakıp önlerine bazı hedefler koyması, hızla ilerleyebilmeleri için oldukça önemli. Peki, nereden başlanabilir?
Genel olarak KOBİ’ler için klasik metotların kullanılmaya devam etmesi ve dijital versiyonların eklenmesi öneriliyor. Örneğin, telefon görüşmesi ve SMS ile verilen cevaplara ek olarak müşteriler ile Whatsapp irtibat hattı paylaşılması da oldukça faydalı oluyor. Böylece müşteriler dilerlerse Whatsapp gibi dijital kanallarla da KOBİ ile iletişime geçebiliyor.
Kısacası küçük bazı adımları hızla hayata geçirip dijital bir KOBİ haline gelmek mümkün.
E-İhracat Yükseliyor

TL ile harcama yapıp döviz girdisi sağlanması, yüksek kârlılığa olanak tanıyor. Bu nedenle de birçok KOBİ için e-ihracat öneriliyor.
E-ihracatta iki farklı yöntem öne çıkıyor. Birincisi Amazon veya Aliexpress gibi pazar yerlerine dâhil olup buralarda satış yapmak. Böylece herhangi bir ekstra maliyete girmeden ürünler kolayca milyonlarca insana ulaşabiliyor.
İkinci yöntem ise e-ticaret sitesini uluslararası pazara açmak. Bu yöntemde sitenin İngilizce, Almanca, Arapça veya Fransızca versiyonlarının oluşturulması gerekiyor. Ayrıca ülkelere özel ödeme yöntemlerine de ihtiyaç duyulabiliyor. Örneğin bir ülkede özel bir ödeme aracı öne çıkıyorsa bu aracın servis sağlayıcılar aracılığıyla siteye entegre edilmesi gerekiyor.
Sosyal Medyanın Gücü Daha da Artırıyor
Pazarlamada sosyal medyanın etkisi her geçen gün artıyor. E-ticarette de ürünleri pazarlayıp geniş kitlelere ulaştırabilmek için KOBİ’lerin başvurması gereken alanların başında sosyal medya geliyor.
Sosyal medya aracılığı ile günümüzde tanıtım yapabilmek için bir hesap açmak yeterli olarak görülüyor. Ancak bunun dışına çıkmak ve doğrudan sosyal medya aracılığıyla da satış yapmak mümkün.
Tiktok, Facebook ve Instagram, işletmelerin ürünlerini “Marketplace” olarak adlandırdıkları alana eklemesine izin veriyor. İşletmeler bu alana ürünlerini ve e-ticaret sitelerinin linklerini ekleyip yönlendirme yapılabiliyor.
Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında bu özellik genellikle canlı çekimler için kullanılıyor. Örneğin bir elektrikli testerenin kullanıldığı görsel, şirketin sosyal medya hesabına ekleniyor. Kullanıcı testerenin üzerine tıkladığında da satış fiyatı ve detayları görebiliyor. Dilerse de satış sayfası yönlendirmesine tıklayıp e-ticaret sitesine gidebiliyor.
Dropshipping Parlayan Yıldız Olabilir

KOBİ’lerin 2022’de özel bir önem vermesi gereken diğer bir trend ise dropshipping veya Türkçesi ile stoksuz ticaret. Sistem genel olarak XML denilen tedarikçiler ile yapılan anlaşmalara dayanıyor.
XML şirketleri, pazar yerlerinde veya e-ticaret sitelerinde satılabilecek ürünleri paylaşıyor. Paylaşılan ürünler KOBİ’ler tarafından sisteme entegre ediliyor. Şirketlerin sağladığı modüller aracılığıyla da gelen siparişler giriliyor.
Siparişler, XML şirketleri tarafından sağlanıyor ve müşteriye iletiliyor. Böylece stok yapılmadan ürün satılmış oluyor. Depolama ve lojistik için ekstra personel çalıştırılmasına gerek kalmıyor. Ayrıca organizasyon kurulması da gerekmiyor.
Kısacası KOBİ’ler dropshipping ile satış yapıp tüm süreci 3. parti farklı bir şirket üzerinden tamamlıyor. Böylece çok düşük bir eforla kâr elde edilebiliyor.
Video İçeriklere Önem Verin
TikTok, YouTube ve Instagram gibi şirketlerin giderek daha büyük bir pazar sahibi olması e-ticareti de etkiliyor. Çünkü tüketiciler, bu platformlarda yoğun olarak video içerikler tüketiyor. Genellikle “short” gibi isimlerle anılan kısa video içerikleri 2022’de öne çıkıyor. Bu nedenle de KOBİ’lerin e-ticaret platformları için bu tip içerikler geliştirmesi gerekiyor.
Kısa video içeriklerinin hem e-ticaret sitesinin içerisine entegre edilmesi hem de sosyal medya platformlarında kullanılması öneriliyor. Site içerisine entegre edilen videolar, ürünlerin tam olarak nasıl kullanıldığı hakkında tüketicilerin kolayca bilgi sahibi olabilmesini sağlıyor. Sosyal medya platformlarına eklenenler ise viral olarak nitelendirilen ve bir anda milyonlarca kişiye ulaşabilen içeriklere dönüşebiliyor.
Sosyal medya platformlarında paylaşılacak olan içeriklerde konuşma olmaması öneriliyor. Çünkü Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar geniş bir coğrafyada bu içerikler tüketiliyor. Bu nedenle de konuşmalar, farklı ülkelerde anlaşılamayabiliyor ve bu da paylaşılıp viral olma ihtimalinin düşmesine neden olabiliyor.
Sonuç
2022’de e-ticarette KOBİ’ler için olabildiğince az harcama ile en yüksek kârlılığın öne çıktığı yöntemler öneriliyor. Ayrıca dijital ticaret yöntemi olan e-ticaret için KOBİ’lerin dijitalleşmesi ve dijital dünyada daha aktif olması gerekiyor. Böylece KOBİ’ler milyonlarca tüketiciye rahatça ulaşabiliyor ve ürün ya da hizmetlerini pazarlayabiliyor.