Etrafınızdaki herkes bir şekilde e-ticaret yapmaya başladı, kimisi zaten yapıyordu. Birileri çok fazla kazanıyor ve her fırsatta bu sohbetlere denk geliyorsunuz. Sizin de bir e-ticaret sitesi açmak gibi bir hayaliniz var. Birileri, hep reklamlardan bahsediyor. Kafanızdaki soru işareti şu; e-ticaret sitesi reklamı nasıl yapılır?
Google Ads
Hemen hemen her E-Ticaret sitesinin aktif olarak kullandığı: Google Ads!
Google tarafından yayımlanan Google Ads’in eski ismi Google AdWords‘tü.
Yıllar geçtikçe dashboardda yapılan güncellemeler ile isim de değişti.
E-Ticaret sitelerinin, Google Ads kullanarak oluşturduğu reklamlar: Arama Ağı, Görüntülü ve Youtube reklamlarıdır.
Arama Ağı Reklamları
En son Google’da ne aradınız? Yaptığınız bu arama satın almaya yönelik bir arama olsun ya da olmasın muhtemelen arama sonuç sayfasında reklamlar gördünüz. Fark etmemiş olabilirsiniz, şimdi size göstereceğim.
Yukarıda “street lights” aramasının karşılığında arama sonuç sayfasında yukarıda 4, en aşağıda 3 adet reklam görmekteyiz. Kutucuk içerine aldığım kısım bunların bir reklam olduğunu bize söylüyorlar. Peki yukarıdaki 4 ve aşağıdaki bu 3 reklamın arasındakiler ne? Onlar da organik arama sonuçları. Yani SEO!
Her anahtar kelime için 7 reklam görmeyebiliriz. Bu reklamların sayısı, reklamveren sayısına bağlıdır. Bir arama sonuç sayfasında göreceğimiz maksimum reklam sayısı 7’dir.
E-Ticaret siteniz için oluşturduğunuz arama ağı reklamları için ön hazırlık yapmanız gerekmektedir. Oluşturacağınız reklamları kapsayacak olan anahtar kelimelerin açık artırma tutarları, bütçeniz, açılış sayfalarınız, reklam metinleriniz, reklam alaka düzeyiniz.. Bunların hepsi kusursuz bir şekilde oluşturulması gereken aşamalardır.
Dinamik Arama Ağı Reklamları
E-Ticaret siteleri, çok fazla ürüne sahip oldukları için genellikle Dinamik Arama Ağı Reklamları’nı tercih ederler.
Dinamik Arama Ağı Reklamlarında, Google dizinine kayıtlı web siteleriniz ya da veri feedlerinizden sayfalarınız alınır.
Sayfanızda geçen kelimelere göre otomatik olarak reklamlarınız oluşturulur. Size sadece reklam açıklama metinleri yazmak kalır.
Bu sayede hiçbir arama sorgusunu kaçırmamış olursunuz ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu: Negatif Anahtar Kelimelerdir.
Negatif Anahtar Kelime çalışmaları günlük rutin bir şekilde yapılmalı, gereksiz tıklamaların oluşturacağı bütçe israflarından korunmalısınız.
Görüntülü Reklamlar
Bir internet sitesinde dolaşırken gördüğünüz banner reklamları Google Ads aracılığıyla hazırlayabilirsiniz, işte bunun adı: Görüntülü Reklamlardır.
Aşağıda Sputniknews haber sitesinde karşımıza çıkan Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı reklamı buna bir örnektir.
Reklamverenler, yayımlamak istedikleri reklamları yayımlamadan önce, bu reklamı kimlerin görmek istediklerine dair bir hedef kitle seçerler. Aşağıda örneğini gösteriyorum.
![E-Ticaret Sitesi Reklamı Nasıl Yapılır? [2022] 5 google ads hedef kitle](https://dpegitimi.com/wp-content/uploads/2021/04/image-1.png)
Reklamın karşısına çıkmasını istediğimiz kişileri; Ayrıntılı Demografi, Yakın İlgi Alanı, Pazardaki kitle ve yaşamdaki önemli olaylarına göre seçebiliriz.
İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleriyse E-Ticaret’in en vazgeçilmez iki noktası.
Bir ayakkabı satın almaya karar verdiniz, Google’ladınız ve bir internet sitesinde bu ürünü görüntülediniz ancak bir satın alım gerçekleştirmediniz. Dakikalar sonra bir internet sitesinde içerik tüketirken aynı ayakkabıyı gördünüz. Bu anı yaşadığınıza eminim, işte bu tarz reklamları oluşturacağımız yer tam olarak burası. Göründüğü kadar basit olmasa da, gözünüzün korkacağı kadar da zor değil.
Yeniden Pazarlamayı da kendi içerisinde ikiye ayırıyoruz: Standart Yeniden Pazarlama – Dinamik Yeniden Pazarlama!
Sosyal Medya Reklamları
E-Ticaret sitesi reklamı nasıl yapılır konusundan söz ederken sosyal medya reklamlarını es geçmek olmaz. Özellikle marka bilinirliği ve satışları artırmak için sosyal medyanın gücünü aktif olarak kullanmalısınız. Sadece reklamcılık değil, etkin ve efektif bir sosyal medya yönetimiyle kullanıcılarınızla konuşabilmeli onlarla duygusal bir bağ oluşturmalısınız.
Facebook Business Manager
Facebook Business Manager hesabı oluşturarak hemen sosyal medyada reklamlar vermeye başlayabilirsiniz.
Bir E-Ticaret firmasının ilk yapması gereken, aktif bir sosyal medya hesabı kurulumundan sonra Facebook Business Manager oluşturmak ve tüm ürünlerini kataloglara yüklemek olacaktır.
Katalog yüklemek, sosyal medya üzerinde oluşturacağınız yeniden pazarlama reklamları için çok önemlidir.
Bir ikincisi Facebook Pixel kurulumunu yapmalı ve nasıl kullanacağınızı öğrenmelisiniz.
Katalog ve Pixel kurulumlarıyla, daha önce web sitenize girerek bir ürüne bakmış kullanıcınıza tekrar o ürünü karşısına çıkartabileceksiniz.
Google Ads de bahsettiğimiz gibi Facebook tarafında da yeniden pazarlamayı ikiye ayıracağız: Standart ve Dinamik Yeniden Pazarlama!
![E-Ticaret Sitesi Reklamı Nasıl Yapılır? [2022] 7 facebook business manager](https://dpegitimi.com/wp-content/uploads/2021/04/image-3.png)
Facebook Business Manager Ücretsiz Mi?
Facebook Business Manager hesabı oluşturmak ücretsiz ancak reklamlarınız karşılığında ücretlendirileceksiniz.
Bu noktada iki farklı ödeme yöntemi söz konusu: Manuel ve Otomatik Ödemeler.
Facebook Business Manager ile Nerede Reklam Oluşturabilirim
Facebook Business Manager ile Facebook ve Instagram üzerinde her yerde reklamlar oluşturabilirsiniz.