Serbest Bölgeye E – Fatura Nasıl Kesilir?
E – fatura şirketlerin hayatını büyük ölçüde kolaylaştırdı. Her alanda ve bölgede kullanılmaya başlayan elektronik fatura sayesinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlandı. İşletmeler düşünülerek önemli bir adım atılmış oldu. Ancak bazı işlemlerin bilinirliği halen bilinmemektedir ya da tam anlamıyla düzgün yapılamamaktadır. Serbest bölgeye e – fatura işlemleri de bunlardan biri.
Elektronik fatura sistemine yeni geçilmedi. Ancak işletmeler yeni yeni adapte ve entegre olmaya başladı. Bu yüzden yapılacak olan bazı işlemler anlaşılamıyor.
Serbest bölgeye e – fatura nasıl kesilir?
Sorusundan önce serbest bölge nedir? Ona bir göz atalım.
Serbest Bölge Nedir?
Ülke içerisinde ticari, iktisadi ve mali alanlara yönelik idari ve hukuki düzenlemelerde kısmen uygulanan ya da hiç uygulanmayan, ticari alışverişlerin yapılabilmesi için teşviklerin tanındığı bölgeler şeklinde tanımlanmaktadır. 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile birlikte bölgeler resmileşmiştir. Ticari gelişmelerin olumlu olması için ülkemizde 10’un üzerinde bölge serbest olarak tanınmıştır.
Serbest Bölgeye E – Fatura Kesimi
Serbest bölgenin tanımını yaptıktan sonra şimdi elektronik faturanın kesilme işlemini anlatabiliriz. E – fatura kesmek isteyen işletmeler serbest bölge için biraz daha farklı işlemler yapmaktadır.
Normal şartlarda elektronik fatura düzenleyen mükellefler ancak birbirine gönderim yapabilmektedir. Yani sisteme kayıtlı olan kullanıcılar arasında e – fatura düzenlenmesi gerçekleşmektedir. Fakat bazı işlem ve ticari alışverişlerde istisnai durumlar olabilir.
Serbest bölgeler için kesilecek olan e – fatura için ihracat elektronik fatura düzenlenmelidir. Alıcıya yönelik düzenlenen faturada GÇB ekinde olduğu gibi bölge işlem formu kullanıcı olarak işlenir ya da düzenlenir. Eğer alıcı elektronik faturaya kayıtlı değilse diğer yol izlenir. Bu yolda ise gönderici mükellef e – Arşiv şeklinde işlem yapılır. Bunda da bir işlem yapılamadığı taktirde geleneksel yani kağıt fatura seçeneği kullanılır.