Ticaret Sicil Belgesi MERSİS Üzerinden Online Alma
İşletmeler ve şirketler için prosedür işlemleri genellikle sancılı olur. Özellikle de son güne bırakılan işlemlerle birlikte tüm sistem çökme noktasına gelir. Bu durum hiçbir iş sahibinin istemeyeceği bir durumdur. Ticaret sicil belgesi gibi önemli bir evrakında bu işlemlerde önemli bir yeri bulunmaktadır. Fakat günümüzde artık bu işlemlerin yeri internet üzerinden yapılabilmektedir.
Şirketler için birçok evrak ve dokümanların internet üzerinden halledilebilmesi son derece önemli bir gelişme. Böyle bir kararın alınması öncelikle zaman tasarrufu sağlamaktadır. Zaman kaybını önlediği gibi daha verimli çalışmanın da önü açılmaktadır. Şirketler için oldukça önemli hale gelen ticaret sicil belgesinin de internet üzerinden alınması şirket sahipleri için sevindirici bir haber. Peki ticaret sicil belgesi online olarak nasıl alınmaktadır? Hangi sistemi kullanarak alabilmek mümkündür? Bu sorulara yanıt vermeden önce ticaret sicil kaydı nedir ve MERSİS nedir, sorularına yanıt arayacağız.
Ticaret Sicil Kaydı Nedir?
Ticaret sicil belgesine sahip olabilmek için ilk başka sisteme kayıtlı olmanız gereklidir. Ticaret sicil kaydı ise bir şirket kurulduktan sonra gerçekleşmektedir. Şirketin şahıs veya sermayeye bağlı bir şirket mi olacağı karar verilmelidir. Unvan, sermaye, adres ve yönetim gibi konular sicil kaydından önce halledilmelidir.
Ticari sicil kaydı için daha çok sermaye şirketi kurulmaktadır. Bunun sebebi ise, daha az risk taşımasıdır. Ticaret sicil kaydı için yapılacakları adım adım kısaca yazarak ilerleyelim.
Sicil kaydı için öncelikle MERSİS’ten şirketin ana bir sözleşmesi hazırlanır. Bu işlemleri mali müşavir yürütebilmektedir. Sözleşmenin içeriğinde ise; şirket unvanı, sermaye miktarı, adres, yönetim şekli, faaliyet konusu ve hissedarlar gibi tüm konular bulunmalıdır.
Tüm bunlar sözleşmede yer aldıktan sonra noter huzurunda yapılmalıdır. Kurucu ortaklarda yer alarak her işlem noterin huzurunda yapılmalıdır. Notere giderken de her şahsın kendine ait kimlik ve fotoğrafları yanında bulundurmalıdır.
İmzalanan sözleşmenin ardından şirkete ait bir hesap yaptırmak gerekiyor. Ve bu hesapta sermayenin dörtte biri yer almalıdır. Para yatırıldıktan sonra ise bankadan blokaj yazı alınır. En sonunda Rekabet Kurumu’na bir fon parası ödenir.
Bu işlemlerin ardından yazılan dilekçe ve sözleşme ile birlikte ticari sicil kaydının gelmesi beklenir. Onay geldikten sonra ise sicil kaydı en yakın Ticaret Odasından alınmaktadır.
MERSİS Nedir?
Merkezi sicil kayır sisteminin kısaltılmış ismi olarak bilinmektedir. Bakanlık ve borsa gibi kurumlarda kullanılan numaraların ortak veri tabanı olarak tanımlanabilmektedir. Halk arasında ya da sıklıkla MERSİS numarası şeklinde de kullanıldığı bilinir. Yürürlüğe göre ise şu şekilde tanıtılmıştır;
“28.07.2006 tarihli Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planında yer alan; Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi sistemi ve Çevrimiçi Şirket İşlemleri Projeleri 08.10.2010 tarihinde birleştirilerek Merkezi Sicil Kayıt Sistemi adını almıştır.”
MERSİS sistemi iki farklı ana fonksiyon üzerinde çalışmaktadır. Bu fonksiyonlardan biri şirket ve ticari işletmeler üzerindeki kayıt, ikincisi ise tüzel kişi ve tescil ile ilan edilmesi gereken içeriklerdir.
Ticaret Sicil Belgesi Online Alma
T.C. Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin aldığı karar ve yürütülen çalışmalar neticesinde ticari sicil belgesi online alınabilmektedir. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde yürürlüğe giren kararla birlikte MERSİS üzerinden elektronik ortamda belgelere erişebilme imkanı oluşmaktadır.
Ticari sicil belgesinin online alınabilmesi için elektronik imza gerekmektedir. E – imza ile bilikte belgelerin alınması mümkün hale gelmektedir. Belge talepleri ise mesai saatleri içinde yapılmaktadır. Online olarak erişime sağlanan belgeler ise şu şekildedir;
- Ticaret Sicil Tasdiknamesi
- Merkezi Nakil Belgesi
- Şube Açılış Belgesi
- İflas Konkordato Belgesi
İstenilen belgeyi online şekilde talep etmek isteyenler ise aşağıdaki adımları takip etmeleri gerekir;
- Alınacak belge için https://mersis.gtb.gov.tr üzerinden kullanıcı bilgileri ile giriş yapılır.
- Başvurular sekmesinden “Belge Başvurusu” seçilir.
- Daha sonrasında belge ve talebin gerekçeleri yazılarak kayıt edilir.
- “Belge Ödeme İşlemleri” aşamasına geçilerek sanal pos aracılığı ile ödeme gerçekleşir. Ödeme, Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne onay olarak iletilir.
- Müdürlük tarafından incelendikten sonra belge, Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne bağlı bir yetkili kişi tarafından elektronik imzası atılır.
- Elektronik belge en sonunda “Belge Başvuruları” sekmesinden indirerek dokümana erişim sağlanır.